Krah crnogorskog tržišta nekretnina: Nema ni para, ni Rusa

Krah crnogorskog tržišta nekretnina: Nema ni para, ni Rusa

Krah crnogorskog tržišta nekretnina: Nema ni para, ni Rusa

Pad cena nekretnina i broja ruskih kupaca posledica su realnih tržišnih kretanja i nerealnog tržišta nekretnina

Preterana gradnja, sve manje atraktivnih lokacija i izduvani balon „preduvanih“ cena, diktiraju stagnaciju ili statstički pad vrednosti nekretnina u Crnoj Gori. Prodavci kažu da se sve češće na tržištu nalaze i one u vlasništvu ruskih državljana, koji su do nedavno bili najbrojniji kupci.

Pad cena nekretnina i broja ruskih kupaca posledica su realnih tržišnih kretanja i nerealnog tržišta nekretnina nakon 2007. godine.
Marija Baboškina iz agencije Montenegro Prospects kaže da stagnira broj klijenata, kao i da su sve ređi oni sa velikim budžetima.
„Ne možemo govoriti o povećanju interesovanja ruskih kupaca, prodaja je skoro na nivou prošlogodišnje, ali je budžet onih koji dolaze iz zemalja ruskog govornog područja manji nego ranije“, kaže Baboškina.

“Pomama” za crnogorskim nekretninama među Rusima je trajala skoro deceniju. Sada je sve manje atraktivnih lokacija na obali, ali je jedan od razloga manjka njihovog interesovanja i pad vrednosti rublje.

Tako su sa finansijskom krizom u Rusiji počele i prodaje nekretnina ruskih vlasnika u Crnoj Gori, o čemu nema zvaničnih brojki, ali ih potvrđuju posrednici u kupoprodaji.

„Po našem iskustvu, povećan je broj ruskih prodavaca, ali ne preterano, moja je procena da ih je oko 10 do 15 odsto od ukupnog broja. Ono što nama iznose kao razloge su najčešće njihove kalkulacije: u Rusiji je cena pala, i ako prodaju nekretnine u Crnoj Gori, mogu da je jeftinije kupe u Rusiji. Drugi razlog koji navode su krediti koje moraju da vraćaju“, objašnjava Baboškina.

Prosečna cena stana novogradnje u Crnoj Gori je 1.057 eura, a kvadrat na Primorju košta najmanje 50 posto skuplje. Nakon pucanja balona prenaduvanih cena, sada se skupo mogu prodati samo eksluzivne nekretnine.

„Sada je velika potražnja malih stanova kojih nema dovoljno, a velika je ponuda velikih stanova koje niko ne može da kupi. Tako da su najčešći klijenti sada oni koji nemaju veze sa velikim investicijama,već su to ljudi koji traže neku manju nekretninu za odmor. Najtraženiji su stanovi od 40 do 45 kvadrata, a budžet klijenata je oko 60.000 – 70.000 evra“, kaže vlasnik agencije za nekretnine Dušan Ranković.

Snežana Vidaković radi u firmi CMM koja je bila među prvim domaćim agencijama sa predstavništvom u Rusiji tokom protekle decenije. Danas, polovina njihovih potencijalnih klijenata dolazi iz EU.

„Ove godine smo imali dosta upita iz Belgije i Francuske. oni su mnogo jednostavniji u poslovnoj saradnji: dođu, vide, i odmah kažu da li su zainteresovani. Evropljani uglavnom traže nekretnine dalje od centra i buke, baš prave nekretnine za odmor“, priča Vidaković.

Prema zvaničnoj statistici, kvadrat nekretnine u Budvi je i dalje najskuplji, prosečno oko 1.500 eura, dok se za trećinu jeftinije mogu kupiti stanovi u Podgorici ili Baru.

Oni koji traže skuplje nekretnine, uglavnom ih kupuju za rentiranje. Tako je u poslovno-stamenom centru nedaleko od Starog grada, koji je u trenutno u izgradnji i koštaće oko 60 miliona, sa najjeftinijim kvadratom od oko 2.000 eura.

„Garsonjera sa uređenim enterijerom, plus terasa, košta oko 60.000 eura. Možete da je izdajete u sezoni, i tako je vaša nekretnina vaš biznis“, preporučuje PR nekretnina Ana Golubović.

Procenjuje se da je na tržištu nekretnina Crne Gore danas ima oko 60.000 stanova.

img

admin

Povezani članci

Kupujete stan? Odgovore na ova pitanja morate znati!

...

Opširnije
od admin

Izvršitelji iseljavaju baku od 92. godine

Za danas u podne zakazano je prinudno iseljenje 92-ogodišnje baka Mare iz stana u Sarajevskoj 67,...

Opširnije
od admin

Ko je upravnik zgrade i koje su njegove obaveze?

Ko je upravnik zgrade? Da bi se podigla svest o važnosti i brige o zgradama u kojima živimo,...

Opširnije
od admin

Ostavite komentar